Csatlakozz a Slack chatre

Nagy szerencsénk van, ha LDAP autentikációt kell megvalósítanunk, és Laravel keretrendszert lehet használnuk. Két csomag lesz a segítségünkre, amellyel játszi könnyedséggel megvalósíthatjuk az autentikációt.

Normál esetben, ha elévül a session cookie-nk, akkor a belépett felhasználó a következő request-kor már nem lesz bejelentkezve. Mi van akkor, ha ezt az idő intervallumot egyedileg akarjuk kezelni, pl. 20-30 percre beállítani. Tehát, ha ennyi ideig inaktivitás van az admin felületen, akkor biztonsági okokból kilépteti a felhasználót a rendszer.

Ezt egy route middleware beépítésével tudjuk megoldani, amely minden request lefutásakor meghívódik, és figyeli a legutolsó aktivitástól eltelt időt. Ha ez nagyobb mint az általunk beállított idő, akkor visszadob a login oldalra egy üzenettel.

Amikor route-okat határozunk meg, a framework induláskor ezeket egyesével beolvassa, és értelmezi. Ha elég sok ilyen route-unk van akkor az indulás lelassulhat igaz csak ms-ban mérve, ami az egész rendszerünk lassulását eredményezheti. Egy ötlet mivel lehet a betöltött route-ok számát csökkenteni:

Az alábbi módon megoldhatjuk, hogy felsorolt cikkeink oldalanként legyenek gyorstárazva, amelyhez kicsit át kell alakítanunk az Eloquent beépített paginate() megoldását, egy egyedi megoldássá.

Ha van egy olyan feladatod, hogy az adatbázis eredményeket oszlopba kell rendezd, akkor jól fog jönni a Collection chunk() funkciója . Egyik eset, amikor szeparálnod kell, hogy melyik eredmény sorok tartoznak az A betűvel kezdődők közé, melyek a B, C betűkhöz és így tovább. Ez normál esetben egy hosszú folytonos lista lenne, ami nem nézne ki jól az oldalon. Ha oszlopba rendeznénk az eredményeket, máris eloszlana, kitöltené az oldalunk szélességét, jobban nézne ki.

Korábban már cikkeztem a Sentry ACL rendszerről, amelyet projektjeim során használok csoport jogosultságok és hozzáférések vezérlésére. A Cartalyst elkezdte átportolni biztonsági megoldását Laravel 5-re, viszont a rendszerben történt változások miatt, egy kicsit át kellett írjam a Laravel 4-ben használt szűrőket, mivel már ezek nincsenek az új rendszerben, hanem helyettük un. middleware-k jelentek meg.

A sitepoint.com idén is kiértékelte olvasói által a PHP-s keretrendszereket, és az eredmény nagy örömömre szolgált, megint a Laravel lett a legnépszerűbb az összes közül!

Laravel 5 elérkezésével azzal a dologgal kellett szembesülnöm, hogy nincs többé Whoops. Taylor Otwell valamiért kiszedte.

Hogy ez jó döntés vagy rossz döntés... :)

Az tény, hogy most nagyon egyszerűve tette ha valaki mégis valami mást akar használni a Whoops helyett.

Időnként kihívást jelent, hogy mikor csinálj interfacet?
Nekem néha menetközben derül ki, hogy "hoppá itt jó volna interfacet használni."
Általában persze a tervezésnél kiderül, hogy hm itt interfacere lesz szükség, vagy csak: "gondoljunk a jövőre..."