Csatlakozz a Slack chatre

A laravel.io a legrégebbi Laravel-hez kapcsolódó közösségi oldal, első Laravel témájú fórumot itt indították el, továbbá a kódrészlet bemásoló és megosztó alkalmazás is elsők között jelent meg évekkel ezelőtt. Idén a készítők felújították az oldalt, mely új dizájnt kapott, új autentikációs rendszert, és az egészet újraírták nulláról.

Az egész portál open-source, tehát bárki besegíthet az oldal fejlesztésébe, hibajavításokba. A fórum is fejlődött, a ma már standardnak számító markdown leírónyelvvel készíthetünk hozzászólásokat. Továbbá felhasználói biokat tudunk hozzáadni, felhasználókra lehet keresni az admin felületen belül, stb.

Dries Vints, (@driesvints) a portál alkotója, számos problémával találkozott amikor elkészítette az első változatot, alig bírt a spam-ekkel, az is gond volt, hogy nem adott bele mindent a programkód profi megírásába, ezért döntött úgy, hogy újraírja az egész kódot. A paste egy külön alkalmazás lett, a kódot pedig olyan gondossággal írta meg, hogy open source programként bárki könnyen hozzá tudjon adni, saját tudásából. Mivel ő nem designer, alap Bootstrap rendszert használt, és még hátra van egy jó logó megterveztetés is. Gondolkodik szponzorációs lehetőségeken is, és Patreon programban való részvételen is. Ha ezekből folyna be bevétel, akkor több időt tudna foglalkozni az oldallal.

Forráskód: https://github.com/laravelio/portal

 

2017 júl. 10

Nemrég látott napvilágot egy új project, amely nem mástól származik mint Taylor új kollégájáról, Mohamed Said-tól, aki közel egy éve segít a keretrendszer fejlesztésében. A project neve Diving Laravel, azaz szabadon fordítva elmélyülés a Laravel világában.. 

Mohamed feladata első sorban a github hibajegyek kezelése volt kezdetekben, amely során rájött, hogy legtöbb kérdés a rendszer működésének hiányos ismeretéből ered. Ezért elkezdett kis jegyzeteket írni magának, a rendszer bonyolultabb részeiről, ezáltal gyorsabban tudott reagálni egyes felmerülő kérdésekre. Pár hete gondolt egyet, és a jegyzetekből egy információs oldalt készített, melyen cikkekbe szedi milyen technológiák műlödnek a különböző komponensekben.

Az oldal címe: divinglaravel.com

2017 jún. 11

Mindenki tudja, hogy a Laravel része egy parancssori értelmező program, a Tinker, de kevesen tuják - köztük engem is - milyen tudása van valójában! Caleb Porzio kivesézte rendesen eme kiváló csomagot, trendi animált gifekkel szemléltetve. A cikket itt olvashatjátok.

2017 máj. 29

Graham Campbell, számos php és laravel-es csomag készítője egy kiváló cikket írt a composer csomagok ökoszisztémájáról.
Tárgyalja a licenszelést, fejlesztői verziókat, biztonsági megfontolásokat, hogyan tartsuk frissen a szükséges 3rd party kapcsolódó csomagokat..

Graham számos kiváló csomagot alkotott meg egyébként, többek között a Laravel-Exceptions csomagot, melyik átláthatóbb hibakezelést eredményez projectünkben, vagy a Laravel Markdown csomagot, amely integrálja a Markdown formátumot a view kezelésbe.
A legismertebb talán, amit a Laravel is használ, a Laravel Flysystem, ami core szinten elérhetővé teszi számos ismert megoldásban való fájl tárolást, mint Aws S3, Dropbox, Rackspace stb.

A cikk linkje: https://blog.bugsnag.com/packagist-and-the-php-ecosystem/

2017 máj. 12

Laravel Forge

A legnagyobb felhasználó 156 szervert menedzsel a Laravel Forge-n keresztül.

Ezt a címet korábban kedvenc package maintainerünk tudhatta magáének: Freek Van der Herten. A trónörökös egyelőre névtelen.

 

Homestead

Megjelent április 11-én a Homestead 5.2 ami már tartalmazza a Dusk-ot.

 

Új migrate parancs

A lustább coderek akik nem szoktak down() metódust írni a migrationbe most fellélegezhetnek, hisz itt a: migrate:fresh
A célja ugyan az mint a migrate:refresh -nek, hogy a teljes adatbázist újrahúzza. Annyi kivétellel, hogy a migrate:fresh mindenképpen eldob mindent, így nem gond a down() metódus "üressége". :)

 

$request->only()

Ugyan úgy fog működni, mint a Collection ->only() metódusa, tehát még több konzisztenciát hoz magával az 5.5! :)

 

Laravel Horizon

A fene sem tudja mi is a Horizon, de egy biztos: Taylor már dolgozik a következő csomagján... :)

 

2017 ápr. 19

Idén júliusban lesz a Laracon US konferencia, auguszusban pedig az európai rendezvény, a Laracon EU. Ezek a konferenciák pár száz főt tudnak fogadni, de mi van azokkal, akik szeretnének elmenni de már nincs jegy, vagy nem tudnak, sem a távolság miatt, sem anyagi okokból részt venni a rendezvényen.

Ian Landsman, Taylor Otwell korábbi munkaadója, kollegája egy már korábbi ötlet alapján elindította nemrég a laracon.net oldalt, ahol online módon tekinthető meg live-stream -ben számos előadás, Laravel és egyéb témákban. Az early bird jegyár 10$, a normál ár 20$, ami ha belegondolunk nagyon kedvező a több száz dolláros hagyomásony Laravel konferencia árához képest. Ha esetleg nem tudnánk végig a monitor előtt lenni, akkor később felvételről is megtekinthetőek az elhangzott előadások. Sőt, akár valahol többen is összejöhetünk és társaságban tekinthetjük meg pl. projectorral kivetítve a videokat. 

Az előadások 2017. március 8-án lesznek, magyar idő szerint délután 14:00-től egészen éjfélig tartanak. Az előadás alatt a résztvevők egy Slack csatornán tudnak egymással beszélgetni, egyfajta matchmaking-et folytatni.

Regisztrálni itt lehet!

Laracon Online

 

2017 márc. 06

Dwight Conrad Watson (@neonstunami) projectjének Laravel 5.4-re való portolásakor azt tapasztalta, hogy a korábban teszteléshez használt $baseUrl változó nem működik, de megtalálta a megoldást, amit a cikkjében olvashattok:

https://www.neontsunami.com/posts/changing-the-base-url-with-laravel-54-testing

2017 feb. 22

Fideloper, a Servers for Hackers könyv írója egy érdekes módszert talált ki arra, ha meg akarjuk változtatni a napló fájlunk nevét. Alapvetően a naplózás be van égetve a Laravel core fájlokba, viszont a Http Kernel és Console Kernel osztályok konstruktorának felülírásával a művelet könnyen megoldható.

http://fideloper.com/laravel-log-file-name

2017 feb. 07

Nem gondolnánk, hogy valaha is lehet szükségünk olyan queue driver-re amit nem tud alapból a Laravel. Pedig lehet ilyen, pl. Amazon SQS szerver esetén. Joe Dixon ezért kihasználta a Laravel azon lehetőségét, hogy egyedi driver-eket tudunk létrehozni, és részletesen leírta, hogyan küzdött meg a feladattal

https://dotdev.co/creating-a-custom-queue-driver-for-laravel-3ec6463fa881#.yyuxk3rn5

2017 feb. 01