Csatlakozz a Slack chatre

Tegnap megjelent a Laravel legújabb, 5.4-es verziója. Néhány kiemelt funkció:

Laravel Mix

A Laravel Elixir új neve, viszont az asset fájlokat kezelő program teljesen új alapokra lett helyezve, mégpedig a webpack 2 verzióra. A gulp már a múlté, minden korábbi műveletet (összevonás, minimalizálás, verziózás) már a webpack végzi el.

Laravel Dusk

Teszt csomag funkcionális böngésző tesztekhez. Azaz, klikkelések, formok elküldése, drag-and-drop funkciók tesztelésére lesz lehetőségünk, amelyben a háttérben a ChromeDriver vagy a PHP-webdriver lesz segítségünkre. 

Blade Komponensek és Slotok

Aki foglakozott újgenerációs javascript framework-ökkel, pl Vue-val, az ismeri a komponens és slot kifejezést. Ezekhez hasonló dolgot valósít meg az új verzió ezen funkciója, azaz komponensekbe zárhatunk újrahasználható programkódot.

Markdown emailek

Email sablonok készítése Markdown segítségével.

További részletek az újdonságokról: https://laravel.com/docs/5.4/releases

2017 jan. 25

A belga Spatie nevű ügynökség github repository-jában számos nagyon jó, használható, minőségi csomag található, érdemes átfutni az összeset, biztos találunk olyat amit fel tudunk használni projectjeinkhez.

Kiemelnék párat, amelyeket személyesen is használok:

spatie/laravel-permissions:

A Laravel beépített ACL rendszerére épülő Role-permission kezelő, amely nagyon intuitívan működik. Nemcsak szerepeket és jogosultságokat tudunk adni egy-egy felhasználónak, hanem szerepekhez is alapból hozzárendelhetünk  jogosultság beállításokat. Nemcsak php parancsokkal tudjuk vizsgálni, valakinek megvan-e bizonyos szerepköre, vagy joga bizonyos műveletekhez, hanem a view fájlokban is vannak Blade direktívák erre a feladatra. Middleware-k segítségével a route-ok elérését tudjuk korlátozni.

spatie/laravel-backup:

Automatikus mentés készítése adatbázisunkról, melyet több helyre is tudunk menteni: amit a flysystem-be beállítunk, az mind célpont lehet a mentéshez (pl. Dropbox, S3, Google Drive stb.)
Cleanup funkció: régi mentések törlése
Monitorzás: ha nem törénik egy ideje backup, vagy a menteni kívánt backup túl nagy a cél tárhely méretéhez
Üzenetek küldése: beállítható, hogy milyen esetekben küldjön érdesítő üzenetet (email, slack, pushover, telegram)
Események: minden funkció lezajlása után egy esemény (event) keletkezik, amire figyelőt (listener) tudunk tenni

spatie/laravel-missing-page-redirector:

Ha új oldalt készíünk egy régiből, nagy az esély rá hogy a route-ok megváltoznak. Ilyenkor az egyik lehetőségünk, hogy egysével redirect-eket készítünk a route fájlunkban. A csomag ezt a feladatot egyszerűvé teszi. Egy config fájlban kell beállítanunk, hogy egy régi cím melyik új címre mutasson, a többit elvégzi a program.

spatie/laravel-sitemap:

Sitemap generátor, extra funkciókkal. Például lastmod, changefreq, priority módosítása, egyes linkek kihagyása a generálásból, bizonyos oldalak megóvása, hogy a web crawler azokat feltérképezze, plusz linkek hozzáadása manuálisan  a generált listához, cli parancs készítése a Scheduler segítségével.

2017 jan. 18

Tavaly szeptemberben a laravel-news.com és a larajobs.com álláshirdető oldal létrehoztak egy Laravel témájú kérdőívet, melyből meg szerették volna tudni, milyen típusú Laravel projecteken dolgoznak az emberek, továbbá hogy a Laravel közösség mit csinálhatna jobban a jövőben. Az eredmény 1600 kitöltött kérdőív volt.

Egyik kérdés volt, hogy miért használod a Laravel-t? A legtöbb válasz az volt, mert könnyen használható a rendszer. Ez teljesen így van, más rendszerekhez képest gyorsan megtanulható, és kezdhető el vele bármilyen munka.

A "milyen nagyságú projectekre használod a Laravel-t" kérdésre legtöbben azt válaszolták, hogy közepes méretű projectekre, ami szerintem hazánkban is jellemző, legtöbbünk a KKV szektor számára fejleszt programokat, oldalakat.

További kérdéseket és válaszokat megnézhetitek a https://laravel-news.com/2016-survey oldalon.

2017 jan. 10

A Google bejelentette, hogy a Chrome böngésző hamarosan (56-os verziótól) csak a HTTPS oldalakat fogja támogatni, ezzel is jelezve, hogy a biztonságos internet irányába szeretné terelni a weboldalakat és azok készítőit, használóit. Pontosabban, azon oldalrészeket érinti a böngésző sávban megjelenő üzenet, ahol jelszót vagy bankkártya adatokat kérünk be. Az SSL bizonyí­tvány beszerzése ma már egyszerű, számos ingyenes alternatíva is létezik. Az ingyenes megoldásokat általában 3 hónap után újra kell aktiválni, amit viszont meg tudunk tenni szerver scriptekkel.

 

Néhány lehetőség SSL beszerzésére:

 

Let's Encrypt - ingyenes, automatikus

(Meghosszabbí­tó script: https://github.com/diafygi/letsencrypt-nosudo)

 

Cloudflare - Ingyenes változat osztott SSL-el, plusz DDOS védelemmel

NameCheap - Bizonyítványok már $9 / év-től

 

Magyar lehetőségek:

https://onlinessl.netlock.hu

https://www.sslmarket.hu/ssl/rapidssl-tanusitvanyok/

https://www.sslcenter.hu/

2017 jan. 07